Ingelegde paling

Ingelegde paling uit de Meetjeslandse kreken …

Iedereen kent paling in de room en paling in ’t groen. Maar heb je al eens gehoord van ingelegde paling? De lekkernij uit Sint-Laureins is een erkend streekproduct. Chef-kok Ronny De Wever van restaurant Polderzicht zweert bij paling en doet er alles aan om de specialiteit zo veel mogelijk op de kaart te zetten. Zo slaagde hij er in om van de ingelegde paling uit de kreken ook een erkend streekproduct kunnen maken.

De ingelegde paling dateert nog van de tijd dat de kreken in Sint-Laureins en het Meetjesland vol zaten met paling. Tijdens de vangst was er vaak paling te veel en in die tijd had niet iedereen een diepvries. Zo is de traditie ontstaan om de overschot aan paling in te leggen om die langer te kunnen bewaren.

Je kunt de ingelegde paling eten als hapje, bij de boterham, in een slaatje of ook lekker met een vers frietje. Zeker in de zomer is dat bijzonder lekker.

Wil je dit traditionele streekproduct eens proeven? Kom dan zeker eens langs in Polderzicht, er zijn altijd losse potjes te koop.